Kerstin Davidson

Politisk redaktör, Land Lantbruk och Skogsland

SVT:s program Debatt presenterade i förra veckan ett beklämmande knippe kritik av svenskt lantbruk. Inslaget lär ha varit inspirerat av en ung vegan, Ronja Berglind, som i gratistidningen Metro uppmanat till bojkott av de svenska mjölkbönderna.

Hennes argument var de förväntade; korna utnyttjas. Själv skulle hon inte må bra om hon blev ”systematiskt uppfödd och seminerad”. I övrigt var kunskaperna om matproduktion lättviktiga.

Men veganer har sin tro, liberaler sin. Fredrik Segerfeldt, som kallade sig liberal författare, hade i förväg deklarerat på Twitter att ”i morgon torsdag dödar jag svensk mjölkindustri i SVT Debatt”.

Det gäller förstås att marknadsföra sig själv, men tomma tunnor bullrar mest skulle det visa sig. Fredrik Segerfeldt gick till storms mot subventionerna av jordbruket, som finns för att ”fransoserna och tyskarna” vill ha ett jordbruk. Han gillar städer, sa han, och bryr sig inte om att landskapet förbuskas.

– Det är bättre att vi har en parkförvaltning än att kommersiella företagare har det som bieffekt, tyckte han.

Man måste beundra de två deltagande bönderna – Charlie West och Stefan Gård – för att de behöll sitt lugn under denna skur av illa underbyggda argument. Den som bryr sig det minsta om hur skattebetalarnas pengar används måste inse att parkförvaltning är ett dåligt alternativ till att bönder producerar öppna landskap och biologisk mångfald som biprodukt till livsmedel.

– Var ska du få din mat ifrån, Fredrik? undrade en medverkande i programmet.

Det var en fråga som satte pricken över i. Vi lever i en orolig tid, och det borde vara hög tid att åter på allvar debattera den svenska livsmedelsberedskapen. EU:s subventioner av jordbruket kom en gång till för att säkra en livsmedelsförsörjning, något som bottnade i erfarenheterna av andra världskriget. I dag är vi mer sårbara än någonsin, med stort beroende av import och en logistik som kan kollapsa vid minsta störning.

Men en sådan, seriös diskussion passar inte i tv-programmet Debatt, vars programform bygger på konfrontation och plakatmässiga åsikter.

Kerstin Davidson, Land Lantbruk

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page