Sven-Ove Svensson

Sven-Ove Svensson, krönikör och författare, Forshaga. Publicerat ett tusental krönikor i press, radio och tv. Arbetar som webbredaktör på Värmlandstrafik. Driver den egna bloggen Svenssons släng (http://sven-ove.nu) - Tankar kring att skriva, springa, leva och förändra världen.

Snart knackar hösten på. Plötsligt är det kolsvart på min villagata strax efter tv-nyheterna. Även i år var det kul att komma tillbaka till jobbet efter semestern och mina fritidssysselsättningar är roliga (den här till exempel), fast i år är det ledsamt ibland privat. Sjukdomar i bekantskapskretsen drabbar aldrig rättvist.

Slut på flyttfåglarnas besök. Foto, Tankesmedjan Ida.

Jag gillar hösten. Trivs med mörker att kura i, mår gott när de stickade plaggen snart ska letas fram. Om några månader kan jag visa barnbarnen hur träden börjar bygga upp sina knoppar inför nästa år. ”Den vår de svage kalla höst”, de orden tror jag på. Karlfeldt kände sitt Sverige. Nu försöker jag lära mina små.

Tre bra ställen

Är du småbondeson ser du hösten som en skördetid. Var det fem år sedan jag upptäckte att det var skoj att plocka svamp? Är det två år sedan vi insåg att de där svarta sakerna som jag joggat förbi så många gånger var något så delikat som svart trumpetsvamp? Vid det här laget har vi hittat tre bra ställen, fler behöver vi inte. Där står svartisarna och smyger och väntar på att få sätta smak på våra såser. Gôtt.

Samtidigt betyder hösten klåda i mitt sinne, det är när läslustnerven börjar klia. Varje år är det likadant. På våren vill jag lära mig nya fågelläten och på hösten oljemålning, släktforskning 2, webbdesign och nygrekiska. Snart kommer programmen från studieförbunden, då kliar det allra värst. Ska vi ta nygrekiskan i år?

Torparliv. Foto, Tankesmedjan Ida.

Musiken, glöm inte musiken. I år ska jag verkligen skumma igenom spotify efter alla favoriter jag inte visste att jag hade. Tända ett ljus, leta fram en bra spellista, plocka fram Bodil Malmstens senaste och krypa upp i läsfåtöljen.

Den klurige blåmesen

Fågellätena från i våras gick sådär. Jag bestämde mig för tre och klarade två. Blåmesen är en klurig jäkel med alla sina varianter. Då var jag ändå telegrafist i det militära.Det får bli släktforskning 2. Vad är det för fel på en rejäl torparfamilj? Tacka vet jag slitsamt folk som förstår vad en bra höst är värd.

Sven-Ove Svensson

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page