Margaretha Runvik Wickberg

Journalist, SR Värmland 84-95, SR Väst Skrivarstugan 99-01, startade Förlaget Pärlemor 96 (har bl a skrivit en biografi om John Ericsson), Sebrafilm/Global Kunskap 06-08, Startade Tankesmedjan Ida 2012. Älskar att måla, skriva, väva, segla, timra och mycket annat. Stor familj med många härliga framtider!

Har ni också sett de levande reportagen som Tom Alandh har gjort på SVT Dokumentär?

Senast handlade det om en för mig okänd man, Lars Nordlander (Hellre en skrynklig själ än ett slätstruket liv), känd i de svenska musikkretsarna och med nya, fantasirika texter i huvudet hela tiden. Man kom honom liksom helt in på livet, utan att ha träffat honom en enda gång.

För ett par veckor sedan var jag i Stockholm och hann bland annat med att träffa Tom Alandh. Han är oerhört upptagen av sitt jobb som dokumentärfilmare, men hann ändå med en snabbfika.

Vad jag inte visste innan fick jag reda på då. Han arbetar otroligt med samma personer när han gör sina reportage. Samma fotograf, samma redigerare. Säkert är det en av orsakerna till att han kan ha en känsla av närhet till de personer han gestaltar på tv-skärmen, ger oss en varm länk till dem. Den kontinuiteten är en trygghet för de inblandade och en trygghet för tv-tittaren.

Han är själv sällan med på bild, Tom, men vid ett tillfälle vändes kameran mot honom i stället. Om jag känner honom rätt var det nog lite jobbigt för honom. I maj förra året visades Alltid på mors dag – Elitloppet på SVT. Det är en sak att beskriva och visa, en annan sak att vara i fokus.

När kaffet var urdrucket ringde Heleen Rebel, hans senaste redigerare, som han ”bara” jobbat med i sju år ungefär (den förra samarbetade han med i över fyrtio år). Raskt gick vi ner till henne och där ner fick jag se hur nästa dokumentär växte fram. Eller rättare sagt, hur den avslutades, för nu ligger den färdig i tuben.

Som värmlänning blev jag glad att se och höra de kloka ord som kom ur Tord Grips mun. Han blev levande mitt framför mig, där i redigeringsrummet. Den gamle Degerfors-spelaren, tränaren i fotboll, både själv och vid Svennis sida, han som med hjärtat ägnat sig åt det han mest av allt vill göra i livet syntes på skärmen och han berörde mig djupt.

Jag hann inte se allt, förstås, men jag blir garanterat en av alla oss som kommer att sitta framför den egna tv-skärm och kolla in SVT 2 klockan 20.00 den 26 mars, när Tord Grip kommer till oss genom rutan. Med hjälp bland annat av Tom Alandh, fotografen Björn Henriksson och redigeraren Heleen Rebel.

Tom Alandh och Heleen Rebel. Foto, Tankesmedjan Ida, med Tord Grip i bild på mixerbordet

Tom Alandh och Heleen Rebel. Foto, Tankesmedjan Ida, med Tord Grip i bild på mixerbordet

Men vem tror jag att jag är, att berätta om Tom Alandhs fantastiska förmåga att levandegöra olika människor och ge oss genom rutan! För de går verkligen genom rutan i hans produktioner. Vet inte alla detta?!

Kan ändå inte låta bli. Och jag behöver bara sitta där och ta emot, uppleva.

Ibland är livet rikt!

Margaretha Runvik Wickberg

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page