Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

Vad jobbar Pippis pappa som? Vad beställer du på café när du går och fikar med dina vänner, och vill ha en kompakt bakelse gjord på kakao, smör och havregryn? Vad tycker du är det viktigaste med julen?

Har du svarat ”söderhavskung”, ”chokladboll” och allt annat än ”tomtens leksaksdockor” på frågorna ovan, behöver du inte läsa längre. Tack och hej, trevligt att du tittade in. Nice att se någon med förståelse och respekt för andra människor och deras historia.

Ekade däremot andra svar i huvudet, kan du få läsa vidare. Om du är en av dem som använder n-ordet i vardagligt tal – trots att andra människor kanske sagt till dig att undvika det – eller twittrar och bloggar argt om att julkänslan är förstörd sedan trettio sekunder av nidbilder klippts bort från julafton. Och tänk efter. Tänk efter, och reflektera över, vad orden du envisas att hålla fast vid betyder och står för, och varför du använder dem.

För varför – varför, varför, varför måste du tvunget använda ett ord som förknippas med förtryck, nidbilder och rasism? Varför bidra till segregationen och kränka andra människor, bara för principens skull? För att du ska få ”utnyttja din ’yttrandefrihet’” genom att få använda vilka ord du vill, utan att behöva tänka på vilka känslor de kan skapa inom andra?

”Det har ju alltid hetat det”, är ett annat vanligt argument. Och ja, det kanske det har. Men det är ju det som är så fantastiskt med språk – att de ständigt utvecklas och förnyas. Tro det eller ej, men det är okej att byta namn på saker! Särskilt om den föregående beteckningen uppfattas som nedvärderande och rasistisk av den förtryckta gruppen.

”Var inte så jävla lättkränkt”, har mina icke-vita vänner också fått höra när någon använt n-ordet, och de sagt till. ”Du vet ju att jag inte menar det på ett rasistiskt sätt! Ordet betyder ju faktiskt bara ’svart’, och hur skulle det kunna vara rasistiskt?!”

Det stämmer; n-ordet härstammar från latin och var från början ett vanligt ord för att benämna avsaknaden av ljus. Och du menar det säkert inte på ett rasistiskt sätt, men det betyder inte att ordet förlorar sin rasistiska mening. Ett ords betydelse utgörs faktiskt inte endast av dess ursprung, eller vad det har för förklaring i en gammal ordbok, utan av hur orden uppfattas idag. N-ordet är ett av de ord som oftare uppfattas som negativa, än positiva eller neutrala. Så varför fortsätta använda det?

Och vem är det egentligen som är lättkränkt – den icke-vita som tar illa upp av att ett ord som förknippas med kolonialism och förtryck slängs omkring hur som helst, eller du som anser att hela den svenska kulturen är förstörd bara för att ett ord strukits ur det klassiska verket skrivet av Astrid Lindgren – samma Astrid Lindgren som faktiskt redan 1970 sa att hon skulle strukit ordet ur böckerna om hon kunnat?

Nej – jag som priviligierad och vit är kanske inte berättigad att uttala mig om det här. Jag har aldrig fått uppleva rasism, och kommer heller aldrig att få göra det (för nej, det finns ingen typ av ”omvänd rasism”), så vilken rätt har jag att peka ut vad som är rasistiskt och inte?

Nej – jag ska inte ta orden ur munnen på alla icke-vita, eller förespråka dem, som vita tyvärr gör alldeles för ofta. Men jag har fått en chans att få synas och höras, och jag tänker ta den chansen. Jag tar den chansen för att få såna som dig, en kränkt svensk som ”fått ditt språk taget ifrån dig”, att förstå att det är så otroligt onödigt att fortsätta att använda ett gammalt förlegat ord som förknippas med rasbiologiska hierarkier. Kanske kan det här få dig att tänka till, innan du bestämmer dig där i cafékön för vad du ska beställa för bakverk.

(Är du fortfarande inte övertygad, eller vill höra röster från de som faktiskt blir utsatta, kan jag rekommendera Twitter-kontona svartkvinna och vardagsrasismen plus samtliga konton som de retweetar. Det finns mycket vettigt folk på Twitter, och de är värda att kolla in)

Rebecka Cardholm

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page