Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

För ungefär en vecka sedan läste jag en artikel i Aftonbladet om Filip, 12, som varit på Gekås i Ullared med sin familj och köpt, bland mycket annat, godisfyllda påskägg. På väg ut får Filip syn på en kvinna utanför utgången som sitter med en pappmugg, och väljer att ge henne sitt ägg. En vänlig handling, från en människa till en annan. Inte särskilt stor, inte särskilt komplex och inte särskilt revolutionerande, men uppenbarligen tillräckligt ovanlig för att den ska vara värd att skriva en hel nyhetsartikel om.

Och ja, visst var det otroligt fint av honom. Jag log också när jag läste om den unge välgöraren, men efter en stund reagerade jag lite på uppståndelsen det blivit kring händelsen. Artikeln har delats 3,4 tusen gånger på Facebook (bara via Aftonbladet), och nått säkert ännu fler. 3,4 tusen personer tycker att det är så pass häpnadsväckande att ett privilegierat barn ger bort sitt godis till någon som inte har något annat än kläderna hon har på sig, att det är värt att skicka länken till sina vänner med hyllande ord som ”fantastiskt!”, ”vilken genomgod människa!”, ”jag har aldrig sett något liknande, så rörande!”.

Medan det för Sverige blir en nationell nyhet, verkar det för Filip snarare vara en självklarhet att ge sitt ägg till kvinnan. Han kände inget behov av att berätta för någon var han gjort av sitt ägg, utan talade om det först när hans mamma frågade vart hans godis tagit vägen. På frågan om varför han gjorde det säger han inte att det var för att få några likes på Facebook eller en klapp på axeln, utan svarar enkelt: ”många är väldigt själviska, så jag tänkte att jag kunde göra något snällt till någon.” Som om det vore en självklarhet att ge av sitt överflöd till de som ingenting har. För det är det tydligen inte idag.

Det gör mig glad att läsa om personer som Filip. Ofta är det barn en hör om som handlat ”från hjärtat” och blir hyllade för att de beter sig medmänskligt trots sin unga ålder.

Men är det säkert att det är rätt att använda ordet ”trots” i sammanhanget? Jag tror tvärtemot, att det är just deras ålder som gör att de kan se de människor som hamnat utanför systemet. De ser människorna som sitter på gatorna, människorna som sover på parkbänkarna och människorna som samlar pantburkar för att ha råd med mat. De ser människorna. De ser inte ”romerna”, inte ”alkisarna” och inte ”lodisarna”. Barnen har inte tagit till sig den ständiga uppdelningen vuxna gör av andra vuxna, och barn för den delen, utan ser bara människorna omkring dem för de de är. Någon som fryser, någon som har trasiga kläder, någon som inte får något godisägg till påsk.
Det gör mig glad att läsa om personer som Filip, men det gör mig också ledsen att se att det finns ett nyhetsvärde i honom. Har det verkligen blivit så ovanligt med medmänsklighet att vi har ett behov att rapportera om varje fall där det uppvisas?

Tänk om alla kunde vara lite mer som Filip. Ge de där kronorna som ändå bara ligger i plånboken och aldrig kommer att användas till kvinnan som sitter utanför ens lokala ICA-affär med en bild på sin sjuka son. Mätta en utsvulten mage med äpplet en tog med sig till mellanmål för att ätas mellan ens säkrade, dagliga tre mål mat. Inte titta bort när mannen som går förbi på pendeltåget på knackig engelska förklarar att han behöver ett bidrag för att ha råd med en sängplats för natten, utan istället se honom i ögonen och se människan bakom alla de där uppdelningarna en gör i huvudet. Se människan, och vad du som medmänniska kan göra för honom.

Testa. Känns det för jävligt att ge någon annan sex kronor ur din egen ficka, kan du ju alltid sluta. Men jag tror inte att det är någon särskilt stor risk att det är så du kommer att känna. Det gjorde i alla fall inte för Filip. ”Hon sade ’tack så mycket’ flera gånger och såg väldigt glad ut. Jag tycker att det känns väldigt skönt att man gjort någon så glad.”

Rebecka Cardholm

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page