Margaretha Runvik Wickberg

Journalist, SR Värmland 84-95, SR Väst Skrivarstugan 99-01, startade Förlaget Pärlemor 96 (har bl a skrivit en biografi om John Ericsson), Sebrafilm/Global Kunskap 06-08, Startade Tankesmedjan Ida 2012. Älskar att måla, skriva, väva, segla, timra och mycket annat. Stor familj med många härliga framtider!

Snön virvlar ner och jag sitter och dagdrömmer. Vatten mot skrovet, sjökorten bredvid och med ett mål, långt, långt framför.

Härligt, va´? Men ganska ouppnåeligt för många. Det stannar bara vid en dröm, oftast.

Men jag levde min dröm. När min äldste son var 12 år köpte jag en segelbåt. Min man seglade inte, men jag ville så gärna lära mig att kunna segla. Jag hade pengar kvar sedan jag sålt mitt hus när vi flyttade ihop, så det fick bli en Becker 22, lagom stor för mig och byggd som en Maxi 68, som jag seglat tillsammans med någon tidigare.

Pärlan II fick hon heta. Jag visste hur jag skulle sätta segel, motorn var inombords, men den skulle dras igång och jag var helt novis, för jag hade inte seglat ensam.

Galet vågat, kanske.

När jag i alla fall satt segel och skotade förseglet, Pärlan gled fram och jag förstod att jag hade lyckats, fick jag en enormt varm känsla i kroppen. Med lite av bävan i min andning styrde jag genom en vassränna strax utanför Karlstad och for precis åt det håll jag hade tänkt. Fantastiskt!

En tjej hade på den tiden ganska många fördomar att kämpa emot.  Det var nog ganska ”gulligt” att en kvinna på drygt trettio trodde hon kunde segla. Och med en liten kille i båten.

”Var finns kapten?”, hörde jag ett par kvinnor säga, sedan de försynt kikat ner i kajutan, när de trodde jag inte såg. Två andra kvinnor viskade förskräckta till varandra ”De seglar ensamma!”, när jag hade en kompis med mig ut till segelsällskapets brygga vid Nabben, på en ö strax innanför den öppna Vänern.

Pärlan II i Marstrand 1989. Foto: Tankesmedjan Ida

När näste son fötts, drog vi över Vänern, 14 år, 10 månader och 34 år. Med oss hade vi en jobbarkompis till mig, som skulle till Lysekil, ungefär. Först ner till Göteborg, sedan upp mot mina gamla hemtrakter i norra Bohuslän. Vi kom till Grebbestad, där vi fick lägga oss, inblåsta, precis som resten av Segelsverige och -Norge. Positivt var att vi var så nära målet då, att vi blev hämtade i bil av familjen.

En vecka senare drog vi hemåt. Nu var vi ju segelvana, så det mesta kändes bara härligt. Vi planerade slussningen i Trollhättan minutiöst och belöningen för den minste var lek i en lekpark efteråt. Pappa hämtade den minste i Lilla Edet för att vi hade hört att det skulle bli oväder när vi skulle över Vänern.

Seglingen till Läckö gick bra, fast det blåste lite redan då. Men färden därifrån och norrut, var vi lite oroliga över. Det var ingen barnlek, minsann! Oj, den äldste styrde med rorkulten, jag satt på sjökortet, så det inte skulle blåsa bort. Vid två tillfällen gungade Pärlan med snudd på nittiogradig vinkel åt båda hållen, så vi var ganska skraja. Han fick hela tiden hålla kolla på att bogvattnet och vågorna bakifrån inte slog in över båten. Kusligt.

Vi kom fram. Vid Nabben var det uppståndelse, för det hade varit en olycka.  Men vi var lyckliga över att vara i hamn ganska inom kort. Det hade jag ibland varit ganska rädd för att vi inte skulle klara.

Jag gick inte till Pärlan på flera veckor efter det. Men jag hade lärt mig mycket. Två år senare gjorde vi samma resa, och då helt fram till målet i Sannäs. Den seglatsen känns fortfarande som en varm filt omkring mig, har gett mig sin värme och kärlek genom åren. Pärlan II och jag har gått skilda vägar sen nästan 15 år, men jag saknar mina somrar med pojkarna, med glädje och många roliga händelser, eftersom jag var kapten och den äldste fick uppleva flera gånger att människor runt om tog honom för given som den rätte kaptenen – och min man! Inte så kul för en tonåring, kanske…

Men åh, vad det drar i seglingsnerven, när ljuset blir starkare och andra börjar planera sina båtsemestrar. Jag är oerhört glad att jag har alla dessa minnen och att jag vågade leva min dröm med något jag faktiskt inte visste om jag skulle klara av – egentligen.

Ja, precis som en man…

Margaretha Runvik Wickberg

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page