Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

För några dagar sen skrev skribenten och webbprofilen Lari Salminen ett, numera välspritt, blogginlägg om kedjebrev på nätet. Han hade upptäckt att en typ av utmaning spreds via Facebook genom att diverse märkliga meningar (såsom ”Inget toalettpapper, strumpor adjö”, ”Jag har beslutat att stoppa användningen av underkläder” eller ”Visade brösten för att slippa fortkörningsböter”) fästs på vännernas loggar, till synes helt utan poäng. Efter kort efterforskning fick Lari dock fram det högst otydliga målet med kedjebrevet – att uppmärksamma bröst- och prostatacancer.

Lari, som själv överlevt leukemi, skriver i sitt inlägg att statusuppdateringarna ”är till för att göra sig lite rolig inför sina vänner på Facebook. Men då kommer jag åter tillbaka till frågan: På vems bekostnad? Ja, det blir ju på alla de som drabbats av cancers bekostnad”. Och jag håller med honom.

Det är inte heller första gången allvaret i sådana här kedjebrev förlorats. Ett exempel är den kända ALS Ice Bucket Challenge som florerat på nätet under de senaste veckorna. Utmaningen började med ultimatumet att antingen donera 100 dollar till forskning om nervsjukdomen ALS, eller donera 10 dollar och istället hälla en hink med isvatten över sig. När vattnet träffar huden försätts kroppen i ett slags paralyserande chock, som för bara någon sekund simulerar känslan av att ha ALS. Kanske skulle det kunna väcka sympati för de som lider av sjukdomen och vad de går igenom varje dag?

Tyvärr har som sagt även denna utmaning förlorat sin poäng. Jag kanske låter bitter, men jag tvivlar starkt på att någon av mina vänner som lagt upp kylande videos på Facebook donerat en endaste krona till vare sig ALSA eller Hjärnfonden. Istället har det blivit en kul grej att hälla vatten över sig själv samtidigt som man filmar det med en skakig mobilkamera för att få ”likes” av sina kompisar. Likes och kommentarer som är på bekostnad av de sjuka.

Omhändertagande. Att ge behövande är ett bra sätt att hjälpa. Foto, Tankesmedjan Ida.

Tanken, att skapa något roligt och annorlunda för att få folk att uppmärksamma allvarliga sjukdomar, är god. Att få folk att skriva konstiga saker på Facebook eller filma sig själva när de blir dyngsura är ett effektivt sätt för att väcka uppmärksamhet bland människor omkring oss, men det gäller att inte förlora det där mörka på vägen, att faktiskt hålla kvar vid det syfte utmaningen hade från början. Att uppmana folk att donera pengar till organisationerna som varje dag kämpar för att få fram botemedel mot idag svårövervinnliga sjukdomar.

Att dela dessa statusar och klipp utan att fullfölja utmaningen, det vill säga till det stadie där man faktiskt donerar pengar, är som att bära ett Rosa Band utan att betala för det, eller ens veta vad det står för. Man missbrukar symbolen och verktyget som används för att hitta en lösning på problemen, och det gör man – precis som Lari skriver – på de sjukas bekostnad.

Å alla drabbades vägnar ber jag dig därför att verkligen donera pengar om du blir utmanad till något liknande ALS Ice Bucket Challenge.

Eller donera ändå, utan att bli utmanad. Det kommer jag att göra. Sen spelar det ingen roll om det är till Cancerfonden, Hjärnfonden, Min stora dag, Barncancerfonden, Svenska Diabetesförbundet, Hjärt- Lungfonden eller någon annan organisation som kämpar mot någon annan sjukdom. Inget bidrag är för litet och alla behöver din hjälp. Bidra genom att öka medvetenheten om sjukdomarna som miljontals människor kämpar mot varje dag, bidra genom att inte släppa taget om det mörka mitt i allt det roliga.

För vems bekostnad skämtar du helst på – några kronor i din plånboks, eller varenda cancerpatients?

Rebecka Cardholm

Laris inlägg finns här: http://kampenmotcancer.blogg.se/2014/september/gora-sig-rolig-pa-vems-bekostnad.html

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page