Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

Ända sedan barnsben får vi höra att vi ska stå på egna ben, köra vårt eget race och tro på oss själva. Vi ska sikta mot stjärnorna i raketfart och inte stanna förrän vi är framme; men ändå bromsas vi alltför ofta av andra människor redan innan vi ens kommit halvvägs. Människor som säger åt oss att vi inte duger. Att det vi gör är fel. Att vi inte ska tro att vi är något.

Teoretiskt sett är det bra att sticka ut. I skolan läser vi om personer som vågat stå upp för sin sak och drivit den så långt det bara går oavsett om det gäller mänskliga rättigheter, vetenskap eller konst. Vi läser om de här personerna, och får lära oss att se upp till dem.

I verkligheten ser det annorlunda ut. I verkligheten ska vi allra helst bara passa in i mallen, flyta med och definitivt inte sticka ut.

Alla kan inte simma i samma fåra. Foto, Tankesmedjan Ida.

Varför har människan så svårt att glädjas åt andras unikhet och framgång? Dagligen får vi ta emot kritik för våra utseenden, prestationer eller beteenden. Så fort vi lyckas åstadkomma, eller ens försöker åstadkomma något är det alltid någon som är bredvid oss och letar fel. Pekar ut varenda detalj som inte är hundra procent perfekt, sänker våra självförtroenden och känner av någon anledning att de själva får ut något av det. Annars skulle de väl inte göra det?

Med tillgången till internet blir negativ, icke-konstruktiv kritik allt vanligare. Det är enkelt att skaffa sig ett anonymt alias och spy ur sig kommentarer och glåpord man aldrig ens skulle våga överväga att använda om man mötte personen i verkligheten. Ofta menar man inte heller vad man skriver, utan vill bara tillfredsställa det där gnagande behovet av att racka ner på andra.

Vad är det egentligen som gör det så svårt att se andra människor följa sina drömmar, och lyckas? Är det för att man är avundsjuk över att man själv inte vågat ta det steget? Att man inte hittat sin grej än? Mår man bättre av att få andra att må dåligt?

Tänk hur fin världen skulle vara om vi istället kunde boosta varandra, uppmuntra människorna omkring oss när de gör något de brinner för. Man ska självklart kunna ge kritik och man ska inte behöva ljuga bara för att andra ska må bra; men man behöver inte vara elak. Man behöver inte trycka ner andra människor och deras intressen eller mål, även om man inte själv tilltalas av dem – då är det så mycket bättre (och lättare!) för alla parter att bara se åt ett annat håll. Vara tyst när man tycker att någon annan är fånig, stänga ner webbläsaren istället för att mötas av en blogg man inte gillar, låta bli att titta på filmer med skådespelare man tycker är överskattade. Irritationen uteblir, och personen som gör det han eller hon älskar slipper känna sig tveksam över sig själv eller sina färdigheter.

Man måste låta andra gå sin egen väg. Foto, Tankesmedjan Ida.

Varje gång man klankar ner på en idé någon genomför, slänger man en skopa vatten på elden de har inom sig. Elden som gör att de verkligen vågar, och orkar, brinna för något. Varje skopa vatten gör elden lite mindre, och även om den kanske flammar upp igen då och då, så kommer den till slut att släckas. Alla människor har en gräns för hur mycket negativ kritik de klarar av – vissa kan stå ut i år medan det för andra räcker med en enda kommentar för att de ska bli så osäkra på sig själva att de slutar jaga efter sina drömmar.

Vart kommer världen att ta vägen om vi fortsätter att släcka varandras eldar? Hur ska vi någonsin lyckas komma på unika, nytänkande idéer om de runt omkring oss redan från början säger att vi inte duger?

Det sägs att framgång kommer ur misslyckanden, och det är kanske sant. Men det betyder inte att vi har rätt att peka ut alla misslyckanden som sker under någon annans väg mot framgång. Istället bör vi acceptera att ingenting är felfritt från början.

Alla har rätt att låta sin eld brinna, trots misstag och ett visst fumlande, utan att vara rädd för att någon annan ska släcka den.

Rebecka Cardholm

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page