Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

På söndag är det val till EU-parlamentet.

Jag har själv ingen rösträtt än, men jag vill med den här texten sända ut en sista knuff till de som ännu inte bestämt sig för att rösta. Jag vill att så många som möjligt verkligen tar sig till vallokalerna på söndag och lägger en liten lapp i ett litet kuvert, som sedan stoppas i en liten plastlåda. För det där lilla papperet gör en sådan otrolig skillnad. Det kan kanske vara svårt att tänka sig – speciellt om man är nyligen fyllda 18, 19, 20 – men det gör verkligen det.

Nazismen och rasismen sprider ut sig över Europa, och inte på det sättet som vi är vana vid att se ideologierna i filmer, dokumentärer och nyhetsinslag. Idag sitter de istället i gråa kostymer och väljs in i länders riksdagar och parlament. Greklands nynazistiska parti Gyllene gryning fick i maj 2012 hela 21 av 300 platser i parlamentet, och de väntas ha ett starkt stöd i EU-valet där de ställer upp i år. Precis som flera av Sveriges egna partier – Sverigedemokraterna, Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen. Kommer dessa partier till makten är vår, och hela EUs, demokrati försvunnen. Historien från det tidiga 1900-talet påminner oss om vad som kan komma att hända, men ändå fortsätter vi att låta nazister sprida propaganda på våra skolor, på våra torg, på våra sjukhus.

De beskyddas av SÄPO, och de personer som faktiskt vågar stå upp mot rasisterna och säga emot, grips av polis och förs bort. Hur kan vi tillåta det här i Sverige, världens fjärde mest demokratiska land (Democracy Index, 2011)? Hur kan vi tillåta att främlingsfientliga ledare blir beskydda av väpnad polis som ursprungligen finns till för att skydda befolkningen från just hotfulla situationer?

Demokrati är att kunna och våga visa vad man tycker, som t ex i en demonstration. Foto, Tankesmedjan Ida.

Yttrandefriheten. Rasisterna har tagit ifrån oss något av det finaste vi har i det här landet, och de har vänt det emot oss. De, och nu talar jag om personer som Jimmie Åkesson och Stefan Jacobsson, vrider på orden och slinker igenom lagens kryphål som reglerar vad man får och inte får säga om andra folkgrupper. De är så otroligt smarta, rasisterna och nazisterna, och de är så fantastiskt bra talare, och det är just det som gör dem så farliga.

Främlingsfientlighet och antisemitism föds i okunskap. Vet man inte varifrån de här partierna kommer eller vad deras valprogram egentligen står för, kan man inte se igenom deras vältaliga politik och det är lätt att snärjas in i deras vackra, rosendoftande ord.

Det var precis det som hände i Tyskland 1934. Hitler mördade sig inte till makten. Inte heller berättade han om sina planer att förinta sex miljoner judar. Han blev vald till Tysklands rikspresident för att 37 % av alla de små lappar som lagts i små kuvert hade förkortningen NSDAP tryckt på sig. Det här får inte hända igen. Sverige måste rösta emot rasismen och nazismen. En röst på Centern, Socialdemokraterna, Moderaterna eller vilket annat parti som helst, är en röst mindre på nazisterna. De är en röst svagare.

Kylan kommer smygande. Foto, Tankesmedjan Ida.

Jag är rädd. Jag är så fruktansvärd rädd för vart EU-valet, och riksdagsvalet i höst, kommer att ta Sverige. Jag vill inte behöva vara rädd för att ta ställning för det jag tycker, jag vill inte behöva vara rädd för att mina utlandsfödda vänner ska känna sig utsatta och vettskrämda när de har politiska debatter i skolan, jag vill inte att nazister och rasister ska styra vårt land.

EU har mer makt än man kanske tror. Så snälla, gå och rösta på söndag om du har åldern inne. Den där lilla lappen gör skillnad, även om du inte tror det. Vill du inte rösta, så gör det ändå. För mig, för mina vänner, och för alla andra där ute i vårt avlånga land och vår Europeiska union som av olika anledningar inte kan eller får ta sig till en vallokal på söndag.

Gå och rösta.

Du gör skillnad.

Rebecka Cardholm

* * * * * * *

Ps! Vet du inte vad du ska rösta på? Det är inte för sent att göra en valkompass, eller läsa på om de olika partierna på olika sidor. SVT (http://www.svt.se/nyheter/val2014/guide/kompass/svt/) och SR (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4657&artikel=5847234) har varsin valkompass som tar ca 5-10 minuter var att fylla i. Du kan också hitta information på de olika partiernas hemsidor, eller på bloggar skrivna av andra kloka människor. Jag rekommenderar Magnus Betnér (http://www.magnusbetner.com/2010/04/sverigedemokraterna-del-1/), Soraya Post (https://twitter.com/SorayaPostFi) och bl.a. Börje Salming (http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article12504416.ab). Nog för att den sista artikeln är fyra år gammal, men den är bra. Läs det öppna brevet i högerspalten.

Och kom ihåg – det är bättre att rösta blankt, än att inte rösta alls. Då står du i alla fall upp får vår demokrati!

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page