Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

En knapp månad har gått, men jag har fortfarande inte hämtat mig från skrällen som kommer att eka långt in i Sveriges historia. Sverigedemokraterna får nästintill 13 % av svenska folkets röster och intar därmed rollen som vågmästare två mandatperioder i rad. En rörelse sprungen ur rasistiska, nazistiska och fascistiska kretsar är nu Sveriges tredje största parti. Det är helt sjukt att vi 2014 kan kalla oss ett demokratiskt land, samtidigt som vi släpper in människor med ickedemokratiska åsikter i vår riksdag.

Det sjuka är dock egentligen inte att så många faktiskt röstat SD i valet. Jag kan förstå att man är missnöjd med dagens politik, att man vill minska invandringen till Sverige, att man vill visa resterande svenska politiker, att man inte är nöjd med hur de styrt landet fram tills idag. Även om en röst på SD är helt fel taktik för att visa missnöje, kan jag på ett sätt förstå de som tänker såhär. Jag känner flera av dem – och ingen av dem är rasist för att de väljer att lägga sin röst på SD. Man behöver inte vara rasist för att rösta på Sverigedemokraterna – men man måste förstå och kunna stå för att man röstar fram rasister och nazister inom partiet, som i sin tur avgör stora delar av landets framtid.

Men; det sjuka är som sagt inte hur folk röstat. Det sjuka är hur samtliga av våra andra riksdagspolitiker inte vågar säga emot SD och sätta ner foten när det kommer till den rasism som upprepade gånger ropas ut från Sverigedemokraternas vallokaler, sammanträden och mobilinspelningar. Inte en enda sosse, miljöpartist, centerpartist, folkpartist, kristdemokrat eller moderat har gett intrycket av att nolltolerera rasism i riksdagen. De har haft fyra år på sig, sedan Sverigedemokraterna fick 5,7 % och kalla vindar började blåsa in över landet.

Precis efter valvakan, natten till den 20 september, sker dock något jag reagerar på. De olika tv-kamerorna sveper över samtliga partiers valvakor och visar likgiltiga, ganska nedstämda ansikten på folk i kostym. Bara två partier sticker ut – Sverigedemokraterna, som hurrar och jublar över att ha fått in en gigantisk fot i politiken; och så Vänsterpartiet.

Från Vänsterpartiets samlingslokal ljuder klara, tydliga rop som överröstar alla kommentatorer och ledartal, rop som tränger in i mitt huvud och hjärta: ”Vad ska vi göra? Krossa rasismen! När? Nu! När, när, när? Nu, nu, nu!

Drygt två veckor senare syns vänsterpartisten Rossana Dinamarca iklädd en svart t-shirt med trycket ”SD = rasister” på bröstet, under valet av vice talman. Stora delar av folket, och inte minst samtliga SD-sympatisörer, rasar och börjar prata om klädkoder, förtal och ”osmakligt beteende”. Själv skulle jag nog säga att osmakligt är att exempelvis jämföra HBTQ-människor med personer som har sex med djur eller barn, att kräva ifrågasättning av rekrytering av icke etniskt svenska personer eller att förneka järnrörsskandalen. Det är osmakligt att personer med dessa åsikter ens har något att säga till om i vårt lands demokratiska frågor. Men vad vet jag?

Hur är det möjligt att endast ett av åtta riksdagspartier vågar säga ifrån när rasismen äntrar Sverige? Är det sådana ledare vi vill ha, sådana vars enda motstånd mot rasisterna är vaga löften om att ”inte samarbeta” med dem?

SD har tydligt visat vilka värderingar de står för. Så varför kan inte S, MP, C, FP, KD och M också göra det?

Rebecka Cardholm

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page