Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

Den här sommaren har jag rest. Rest, rest och rest. Jag har knappt varit hemma – sedan midsommar har jag sovit i min egen säng under endast 10 nätter – och såhär i efterhand känns det som att jag skulle behöva ytterligare en månads ledighet för att vila upp mig efter dessa veckor som tillsammans utgjort mitt allra sista sommarlov.
Jag har bott hos min syster i Los Angeles, USA, jag har sprungit genom regn i Auckland, Nya Zeeland, klappat koalor utanför Cairns, Australien, och jag har upptäckt soliga Palma. Och det var just där, i den varma taxibilen som rusade förbi Mallorcas vita hus, höga palmer och vackra stränder som det slog mig hur lätt det är att ta sig runt världen idag, och hur lyckosam jag är som får uppleva det.

Tänk hur lätt det är att se världen idag! Elva timmar på ett flygplan, och sedan kan vi befinna oss på andra sidan jorden. ”Andra sidan jorden”. Ett uttryck jag använde när jag var liten och skulle beskriva något som låg ofattbart, obegripligt, omöjligt långt bort. Idag är det bara några timmar härifrån. Världen har blivit mindre, och i och med linjärresor och internet är det enklare än någonsin att möta och ta del av andra kulturer, religioner och traditioner. På bara några dygn kan vi uppleva hur olika människor är beroende på var de växt upp – men också hur lika vi är. Att vi tillhör samma art, har samma instinkter, har lika lätt till skratt och gråt.

Men trots de korta avstånden, de få klicken som behövs för att dela upplevelser världen över, alla kulturer som beblandas över våra nationsgränser så fortsätter världen att vara uppdelad. Vi gör skillnad på folk och folk, dömer personer utifrån bakgrund, hudfärg, språk och har ofattbart svårt för att öppna våra hjärtan för de som vid en första anblick verkar vara olika oss. Vi fryser ut de som behöver vår värme som mest, ser bort från de som söker våra blickar och vi röstar fram främlingsfientliga partier i parlament och riksdagar.

Jag skriver ”vi” – trots att ”vi” är många som gör allt för att stå emot de bruna krafterna som i detta nu breder ut sig som vår tids pest – för att vi alla har ett ansvar för att göra något åt det. Vi har ett ansvar för att inte låta historien från exempelvis trettiotalets Tyskland och Ryssland ska upprepas.

Stå upp för de som inte har kraften till att ställa sig upp, skrik för de vars röster blir tystade. Ifrågasätt brunfärgade åsikter, slå hål på de fördomsfulla myter du stöter på. Fortsätt korta avstånden mellan människor, både fysiskt och socialt. Träffa lokalbefolkningen när du är ute och reser. Tala med dem, jämför med ditt eget vardagsliv och kom fram till att vi liknar varandra mer än du kanske tror.

Det bästa med att resa upplever en, trots allt, hemma. Dels före, dels efter.

Rebecka Cardholm

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page