Britta Nyberg

Britta Nyberg, född och uppväxt på landet där jag längtade till stan. Bott i stan och längtat till landet. Fann så småningom den perfekta kombinationen i Skåre. Har jobbat som journalist i drygt 35 år varav de senaste tolv som chefredaktör på Fryksdalsbygden i Sunne. Driver numera mitt egna Britta K Nyberg där jag släktforskar på beställning, föreläser och skriver artiklar. Har man och fem så gott som vuxna barn. Är en passionerad fiskare och älskar klassisk husmanskost.

Tysken Mathias Claudius levde mellan 1740 och 1815. Han var prästson men blev själv inte präst som det var tänkt från början utan istället författare och journalist. Han myntade uttrycket att den som gör en resa har något att berätta och även om det påstås att han är mest känd för sin lyrik så är jag ganska övertygad om att det är just detta han är mest ihågkommen för.

I helgen var jag ute och reste. En liten helgtripp med familjen för att hälsa på en av de vuxna sönerna. Följaktligen borde jag alltså ha något att berätta – och det har jag. Jag kan meddela att  häggen blommar, ekarna börjar slå ut och rapsfälten lyser gula på östgötaslätten. Jag kan också berätta att Linköping är en stad som växer så att det knakar. Här byggs det för fullt och planeras för nya byggen av bostäder, industrilokaler, affärscentrum och vägar.

Jag gjorde också en resa i tid. Jag åkte hem även om det är nästan 30 år sedan jag bodde utanför Linköping, vandrade i ekhagarna, pluggade på universitetet och jobbade på ett av stadens numera nedlagda regementen. Det blir ganska många tankar som sätts igång under en sådan resa för precis som jag har platsen förändrats med tiden. Och även om vi tillbringade helgen i ett alldeles nybyggt radhus så har även den platsen en historia och därför har jag sedan jag kom hem gjort en resa till – i arkiven.

Och platsen har en historia. Första gången den omnämns i skrift är 1317. Det är samma år som Birger Magnusson håller det berömda gästabudet i Nyköping där han tar sina bröder tillfånga, placerar dem i fängelse och sägs sedan ha kastat nyckeln i Nyköpingsån. Här finns flera gravfält och andra fornminnen och så finns de gamla kyrkböckerna, och som den nyfikne arkivnörd jag är kunde jag bara inte låta bli att bläddra lite grann.

Andra livgrenadjärregementets uniform på senat 1800-tal.

Därför vet jag nu att vi under helgen sovit på ungefär samma plats som trumslagaren Lars Nyman, hans hustru Catharina Sophia och deras sex barn gjorde 1845. Trumslagare Nyman var född i Vreta Kloster 1799 och bodde i Linköping innan han gifte sig och bosatte sig i Lifgrenadjärtorpet No 115. Han tillhörde regementet som när det lades ner hade beteckningen I4. Livgrenadjärerna som deltagit i de flesta berömda svenska slag som det i Lützen, slaget vid Lund, tåget över Bält, Svensksund och ett femton fältslag till. Under Lars Nymans tid som trumslagare utkämpade inte Livgrenadjärerna några slag men man höll stenhårt på regementets motto ”Si vis pacem para bellum” vilket översatt till svenska betyder ungefär att vill du ha fred, förbered krig.

Trumslagarens uppgift var viktig. Tillsammans med flöjtisten var det via hans signaler som infanteriet fick sina order i fält. Men musiker är musiker oavsett om de bär uniform eller inte och det som från början handlade om ett signalsystem och överlevnad utvecklades också till harmonimusik och där ligger bland annat grunden till all dansmusik.

För Lars Nyman var inte livet en dans. Han hade stora svårigheter att försörja sin familj och på grund av sjukdom kunde han inte längre arbeta utan blev helt enkelt ett av bygdens fattighjon. I maj 1854 avled han och kvar stod hustrun med sju barn att mätta och ytterligare ett ofött i magen. I juni föddes en son som dog bara några dagar gammal. Hur det gick för hustrun vet jag inte men att hon blev ett av socknens fattighjon när maken dog står klart.

Nu har jag berättat om den resa jag gjort i helgen. Den i avstånd och den i tid och det är nog bara att konstatera att Mathias Claudius hade helt rätt – man har alltid något att berätta efter en resa.

Britta Nyberg

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page