Sven-Ove Svensson

Sven-Ove Svensson, krönikör och författare, Forshaga. Publicerat ett tusental krönikor i press, radio och tv. Arbetar som webbredaktör på Värmlandstrafik. Driver den egna bloggen Svenssons släng (http://sven-ove.nu) - Tankar kring att skriva, springa, leva och förändra världen.

Vad är det vi bär in, när vi hämtar hem vår julgran? En tysk tradition, som många av våra seder. En bild ur en barnbok, minst en barnbok, det är också sant. Hela vårt vardagsrum fylls av Astrid Lindgrens röst, hör du inte? Nu blir vårt hem också en Bullerby.

Utrustad för granjakt. Foto, Tankesmedjan Ida.

”… först går vi till farfar, Brittas och Annas farfar, menar jag, och önskar honom god jul och ser på när Britta och Anna klär hans lilla julgran. Vi hjälper till lite vi också, fast Britta och Anna vill helst göra det själva. Farfar kan inte se vad vi hänger i granen, eftersom han är nästan blind. Men vi talar om det för honom, och då säjer han att han kan se det inuti huvet.”

Det är det vi gör. Ser inuti huvet.

Klär henne fin

Sedan, sent på kvällen den 23 december, när vi klätt vår egen gran med sådant som glittrar och sådant som inte gör det, äter vi julens första smörgås med sillsallad och provsmakar skinkan och julmusten. Alla vid samma bord, stearinljusen tända.

Julgranen klädd! Foto, Tankesmedjan Ida.

Dagen därpå klockan tre på eftermiddagen är det dags för en annan röst som vi minns. Den arga tecknade amerikanska ankan som skriker och förstör utfordringsschemat för varje svensk matlagare den 24 december.

Finns det underligare lokal julsed någonstans på vårt mångkulturella klot? Dock, är det midvinterblot så är det, fram med korkeken, låt kolibrierna dansa. Häpp!

Den är vi alla komna ur

En sak till symboliserar vår gröna gran mitt i forna folkhemmet. Skogen. Myternas, korvgrillningarnas, exportindustrins, trattkantarellernas, blåbärens och de vilda älgarnas skog. Några veckor om året vill vi släpa in det svenskaste som finns i våra hem. Skogen som vi alla är komna ur.

Nu för tiden kostar hon 250 kronor styck här på trakten. Det kan det vara värt att se syner inuti huvet ett år till.

Sven-Ove Svensson

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page