Rebecka Cardholm

En 18-årig tjej boende i Stockholm. Går på ekonomiprogrammet på Värmdö Gymnasium, som på fritiden bloggar, pluggar, sminkar och fotograferar. Är kreativ och har älskat att skriva sedan hon var ca fyra år gammal! Det började med enkla historier och nu mer krönikor och debattinlägg ...

Idag har kvinnor 3 % av maktpositionerna inom världens media. Det innebär att 97 % av det du vet om dig själv, ditt land och din värld kommer från ett manligt perspektiv. Det är alltså så gott som bara män som väljer ut vilka nyheter som ska sändas, och hur många minuter de olika inslagen får varje kväll. Det är också män som väljer vilka filmer som ska produceras och visas på våra biografer, och vilken musik som ska släppas och marknadsföras i våra Spotifylistor. Det är inte konstigt att de enda vi jämt ser i tv är medelålders män – maka väljer kaka – och det är inte konstigt att så enkla saker som att alla bör ha samma möjligheter och rättigheter, oavsett vilket kön en har, tar tid att etablera sig i vårt samhälle: i en demokrati, där vi talar om jämställdhet och fullt deltagande, hörs nämligen inte 50 % av befolkningen.

Allt handlar om männen. Alltid. Inte bara i de typiska exemplen – som att män oftare väljs till chefer eller får mer i lön bara för att de har en penis dinglande mellan benen – utan även i de sammanhang som kanske inte är lika uttjatade. Ta filmvärlden som exempel. Hur många manliga huvudkaraktärer kan du räkna upp under en minut? Och hur är det med de kvinnliga?

De filmkaraktärer som någonsin lyckats ha något slags djup i sin karaktär, och någon slags självsäkerhet, är allt som oftast män oavsett om de är superhjältar, hemliga agenter, smarta bovar eller psykopatiska mördare. Skulle en kvinnlig huvudkaraktär råka slinka in i ett manus någon gång då och då, är hennes persona aldrig djupare än klyftan mellan hennes bröst. Manliga actionhjältar finns till för att stilla världens oroligheter, hjältinnor för att stilla männens begär efter ytterligare en sexualiserad kropp.

Chick flicks är ett fenomen som växt fram framförallt under de senaste decennierna för att ge tjejer mer plats och självsäkerhet i filmvärlden. Filmer menade att handla om tjejer och tjejers drömmar, problem och liv. Toppen! Äntligen något vi kan identifiera oss med! Men vad innebär egentligen de där drömmarna och problemen rent specifikt, när vi tittar närmare på filmernas silkestunna manus? Här hittar vi en variation snävare än skådespelerskornas kjolar: gör de inte allt för att få de snygga, populära killarna på fall genom att vara söta, snälla och pryda (utan att verka alltför trista!), handlar det om att de ska … eh … åstadkomma … eller, lyckas med … kanske att de ska bekämpa … eller …

Nja.

Det är ungefär det de brukar handla om, att få mäns bekräftelse, och där är vi tillbaka på ruta ett igen. Allt handlar om männen. Alltid. Till och med när filmer är menade att handla om oss kvinnor, går de ändå ut på att tillfredsställa, och hylla, män. Vi trycker in i våra, och i våra småsystrars och våra döttrars, huvuden att det är detta de ska identifiera sig med: att kvinnor inte kan lyckas i livet eller må bra, utan att ha en man bredvid sig.

Men, så är det ju inte alls! Kvinnor kan visst lyckas, och det gör vi också varje dag, men till och med när våra förebilder ska lyftas fram görs det på ett sätt som påminner om filmvärlden. Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Beyoncé och Miley Cyrus är bara några av de som ofta syns på tidningsomslag och trots att de hyllas för uttalanden om orättvisa levnadsförhållanden eller det sjuka patriarkat vi lever i, presenteras de på precis samma sätt som de tidigare nämnda superhjältinnorna: klädda i tighta byxor och uppknäppta blusar (om de ens har så mycket kläder på sig) ståendes i sexiga poser för att tillfredsställa – you guessed it – männen som går förbi och får syn på omslagen. Sex säljer. Kvinnligt sex, åtminstone, med tanke på att samtliga män med samma status som sina kvinnliga kollegor istället porträtteras iklädda kostym, kaxigt stirrande in i kamerans lins.

Det är dags att sluta ge männen plats. Sluta inbilla oss att vi lyfter kvinnor till skyarna när vi i själva verket bara spär på femtiotalets ideal om ”duktiga flickor med söta ansikten” genom att kommentera deras klädstilar, kroppar och frisyrer – oavsett om kommentarerna är positiva eller negativa. Poängen är att flytta fokus från deras yttre till vad de faktiskt har att säga, så att analyserna efter alla kvinnliga tv-framträdanden kan handla om yttrade åsikter snarare än yttre attribut – ungefär så som vi gör med männen som fyller upp våra skärmar varje dag. För när hörde du senast någon ifrågasätta Barack Obama, Mahatma Gandhi eller Ban Ki-moon på grund av vilka kläder de valt att bära?

Rebecka Cardholm

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisPrint this page