Logga in »
Logga in »
Registrera
Glömt

Information om Jonas Wangsten

Jonas Wangsten

Småbrukare på en prästgård utanför Grums. Marknadsförare som gärna debatterar kring frågor som rör miljö, landsbygd, hälsa, jordbruk, ekonomi, energi m m.

 • Storleken är avgörande för ett hållbart svenskt jordbruk – inte eko eller konventionellt

  17 Nov 2014 |

  Jonas Wangsten: Det jag menar är att det finns ett problem att gå ut och kräva 100% eko som SNF eller önska 50% som MP. Att man börjar i fel ända. Dagens storskaliga jordbruk kan inte bli hållbart om det ställer om till ekologiskt. Det är det storskaliga som är problemet. Kraften bör istället läggas på att öka möjligheterna för det småskaliga att växa. Det är de som lättare kan sluta kretslopp och leva i samklang med naturen. Med det småskaliga jordbruket så spelar det ingen roll med märkningar som till exempel KRAV. Ofta är den mat som produceras småskaligt betydligt bättre än vad KRAVs regler ger. Läs mer »
 • Det riktiga Matlandet Sverige – hur det skall finnas bra mat även för våra barn

  26 Mar 2014 |

  Jonas Wangsten: Den globala livsmedelshandeln har ingen framtid. Vem som helst inser vansinnet i att frakta fisk från Norge för att fileas i Kina och för att till slut hamna i frysdiskarna hos ICA. Matmarknaden måste bli lokal. Mat måste produceras där den konsumeras. Det ger både bättre energieffektivitet, bättre matkvalitet och bättre hälsa. Läs mer »
 • Jordbruk och kött klimatsmart?

  31 Jan 2014 |

  Jonas Wangsten: Idag diskuteras det ganska livligt om kött och dess klimatpåverkan. Konsensus bland de som syns i debatten är att kött är skadligt för klimatet. Speciellt kött från idisslare som kor och får. Därför vill jag belysa och nyansera debatten ur ett antal olika perspektiv. Om kor och får rapar metan eller grisar skiter är inte relevant då djuren ingår i ett kretslopp. Det intressanta är hur de får sin mat. Fritt betande idisslare har det funnits under väldigt lång tid. Betydligt fler förr i tiden än idag så därför är det svårt att föra fram idisslare som klimatbovar. Läs mer »
Annons: