Logga in »
Logga in »
Registrera
Glömt

Information om Britta Nyberg

Britta Nyberg

Britta Nyberg, född och uppväxt på landet där jag längtade till stan. Bott i stan och längtat till landet. Fann så småningom den perfekta kombinationen i Skåre. Har jobbat som journalist i drygt 35 år varav de senaste tolv som chefredaktör på Fryksdalsbygden i Sunne. Driver numera mitt egna Britta K Nyberg där jag släktforskar på beställning, föreläser och skriver artiklar. Har man och fem så gott som vuxna barn. Är en passionerad fiskare och älskar klassisk husmanskost.

 • Mammor, samhället och barnamord

  16 Jan 2015 |

  Britta Nyberg: Jag har under helgerna ägnat mig åt att läsa många av dessa kvinnors historia. Och det är ingen trevlig läsning man möter. Men det är inga monster som finns beskrivna i böckerna. Det är förtvivlade kvinnor som inte sett någon annan utväg. Läs mer »
 • Gott Nytt År!

  31 Dec 2014 |

  Britta Nyberg: Jag har aldrig avgivit något nyårslöfte. Vis av kunskapen om mig själv vet jag att vilket löfte jag än gav skulle jag ha svårt att hålla det ett helt år. Därför har jag alltid svarat på frågan om jag givit något nyårslöfte att jag alltid ger samma löfte, jag lovar mig själv att inte avge några löften jag inte kan hålla. Å andra sidan har jag heller aldrig, till skillnad mot de flesta jag firat in ett nytt år med, brutit mitt nyårslöfte. Läs mer »
 • Dags att börja leva efter vår religionsfrihetslag

  24 Nov 2014 |

  Britta Nyberg: Är det så vi tänker? Att det som händer i Svenska kyrkan handlar om en kulturgärning medan det som händer inom Islam mest är att betrakta som störande oväsen. Eller är det bara så att vi känner oss trygga med det kända och omfamnar det medan vi värjer oss för det okända? För visst är det mycket rädsla som speglas i de negativa kommentarerna kring ett moskébygge. Böneutropen är en invändning – å andra sidan helt i onödan eftersom ordföranden i Islamska kulturföreningen i Karlstad, Rauf Ahmandi, i samma artikel klargör att alla kallelser till bön kommer att ske inne i moskén och att ingen i omgivningen kommer att störas. Läs mer »
 • Murens fall är en symbol för att alla murar är möjliga att riva

  17 Nov 2014 |

  Britta Nyberg: För en vecka sedan firades 25-årsdagen av murens fall med pompa och ståt och lysande ballonger längs den sträcka där muren stod. Jag hörde rapporteringarna och ljudklipp från det hela på radion. Tyckte fortfarande att det var ganska obegripligt att muren inte fanns där. Betyder det att den blir mer och mer en parentes i historien? Jag vet inte, men jag tror inte det. Europa ser inte längre ut som det gjorde då och murens fall är en symbol för att alla murar är möjliga att riva, synliga som osynliga. Läs mer »
 • Kärlek hugget i sten

  02 Jun 2014 |

  Britta Nyberg: När vi slumpmässigt valt solklippa och makat oss plats fick jag syn på något mellan mina fötter. Ett hjärta inhugget i klippan med ett datum och några symboler. Nygjort var min första tanke. Så fel jag hade. Läs mer »
 • EU-val

  26 Maj 2014 |

  Britta Nyberg: Vem som fått mitt kryss tänker jag inte berätta men eftersom jag är mycket medveten om att ingen av de kandidater vi hade att välja på representerar Sverige i parlamentet utan sin partigrupp så har rätt person på plats i Bryssel känts viktigare än vid ett riksdagsval. Att rösta är en självklarhet för mig. Inte en plikt, inte en skyldighet utan en möjlighet. För att få rösta i val där var varje röst väger lika mycket och där det finns alternativ är verkligen inte en självklarhet. Libyen, Nordkorea, Vitryssland, Burma, Somalia....behöver jag säga mer? Läs mer »
 • En resa, en berättelse

  05 Maj 2014 |

  Britta Nyberg: I helgen var jag ute och reste. Jag gjorde också en resa i tid. Jag åkte hem även om det är nästan 30 år sedan jag bodde utanför Linköping, vandrade i ekhagarna, pluggade på universitetet och jobbade på ett av stadens numera nedlagda regementen. Det blir ganska många tankar som sätts igång under en sådan resa för precis som jag har platsen förändrats med tiden. Och även om vi tillbringade helgen i ett alldeles nybyggt radhus så har även den platsen en historia och därför har jag sedan jag kom hem gjort en resa till – i arkiven. Läs mer »
 • Prat i alla väder

  28 Apr 2014 |

  Britta Nyberg: Om jag rannsakar mitt minne så finns variationerna där. Jag har firat midsommar i dunjacka – samma dunjacka som jag ett halvår tidigare firat in det nya året med. Jag har i ett fotoalbum med Instamaticbilder från 1970-talet en bild på ett snötyngt äppelträd med gröna löv. Läs mer »
 • Bäckaskogskvinnan och jag

  31 Mar 2014 |

  Britta Nyberg: Det händer att jag kan känna mig lite avundsjuk på min forntida syster emellanåt. Jag förmodar att hon inte i alla sammanhang behövde bevisa att hon var värdig att kallas fiskare. Hon var inget pittoreskt inslag i en värld där männen anser sig själva vara normen. Hon var en del av jägar- och samlarsamhället. Läs mer »
Annons: