Logga in »
Logga in »
Registrera
Glömt

Information om Helene Tivemark

Helene Tivemark

Miljövetare (Fil. Kand.), antropolog (Masters) och jägare. Käresta, bonusmor och vän. Älskar att skriva, att sjunga i kör och att vara ute i skogen. Likaså att skapa broar mellan människor och idéer.

  • Engagerad och kompetent företagare – eloge till bonden

    31 Jul 2015 |

    Helene Tivemark: Jag, som helst köper svenskt när jag är i affären, jag tror att jag behöver bli bättre på att förstå vad som ligger bakom de produkter jag vill köpa. Efter fyra år på landet, då jag lärt känna några av dessa företagare, har jag börjat skämmas lite. Över hur lite jag vet, och vetat. Över hur många förlegade bilder och föreställningar jag haft och har, över vad en bonde varit och är. Över att inte ha insett att utan dem, så skulle det inte funnits något land på landsbygden jag kunnat bosätta mig på. Eller beundra från vägen. Det hade varit igenvuxen mark med högt sly och ogenomträngliga buskage. Och så småningom tät skog där den biologiska mångfalden bara skulle varit en bråkdel av vad den är idag. Så långt ögat nått. Eller så långt bondens drönare kunnat se, när hon skickat upp den för att få en överblick över sina marker. Ni vet bonden, hon den tekniska som hänger med i utvecklingen. Hon som man ofta tror alltid är en man, alltid i snickarbyxor, kanske lite inskränkt, kanske inte så hip och framför allt inte politiskt insatt eller engagerad. Läs mer »
  • Vargen kommer och…

    08 Jan 2015 |

    Helene Tivemark: Visst, dessa stereotyper finns på riktigt. Men de tillhör minoriteterna. De utgör ett fåtal mer eller mindre tunnelseende individer, samlade i små klickar. Tyvärr hörs och syns de oftare än andra. Men de allra flesta inom båda grupper är faktiskt till 95% överens om allt, kanske utan att de faktiskt vet om det. Ska verkligen de extrema 5% få forma bilden vi har av varandra? Hur många ur gruppen du föraktar känner du personligen? Egentligen? Förutom bekanta nunor i TV via nyheter eller film? Och jag tror t ex inte miljöorganisationerna skulle förlora finansieringen de erhåller för att driva rovdjursfrågor om de visade att deras tidigare arbete med vargen ju har gett resultat och att de nu kan använda den summan mer till andra, mer aktuella, hot mot mångfalden. Läs mer »
Annons: