Logga in »
Logga in »
Registrera
Glömt

Information om Bengt Wadensjö

Bengt Wadensjö

Bengt Wadensjö är biskop emeritus i Karlstads stift i Svenska kyrkan efter att ha varit biskop i Karlstads stift 1986-2002. Han är sedan 1997 ordförande i Pilgrim i Sverige, som han var med och grundade på initiativ av turistcheferna i Säffle och Arvika. Wadensjö blev docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet 1971 och direktor för det 1997 grundade Centrum för Samtidsanalys, samt har också varit direktor för Ersta diakoni och styrelseordförande för Svenska Institutet i Alexandria. Skriver mycket numera och bl a då bokmanuset med titeln ”Gud skapade också glesbygden”, som denna krönika kommer ifrån.

  • Eldsjälars land

    27 Sep 2013 |

    Bengt Wadensjö: Funäsdalen är mest känt för sin skidåkning och sina sporthotell i gränslandet mellan fjälltopparna och Ljusnans dalgång. Men där finns också annat. Där finns ett helt fantastiskt fjällmuseum som invigdes av kungen 1999. Vid invigningen var museet skuldfritt tack vare bidrag från EU, kommunen samt gåvor om inte mindre än tre miljoner kronor från enskilda. 2001 fick museet en specialrekommendation i The European Museum of the Year Award och har alltså papper på att vara ett av Europas bästa museer. Läs mer »
  • Vamlingbo – det sakrala i ny form

    15 Nov 2012 |

    På Vamlingbo kyrkas sydmur finns en fris i sandsten där Kristus sitter omgiven av sina apostlar. Han höjer handen välsignande över inte bara betraktaren utan över en hel bygd. Frisen tillhör sannolikt en äldre föregångare till den nuvarande kyrkan. Frisen är svårt anfrätt av tidens tand, men dess andliga styrka är oanfrätt. Kristi välsignande kraft strömmar ut över Storsudret från Vamlingbo kyrka. Att Kristi kraft är en realitet också i den synliga världen visar utvecklingen i Vamlingbo. Storsudret ligger sex mil söder om Klintehamn, nio mil från Visby. Det är en typisk glesbygd. Söder om Fidenäset finns ungefär 450 permanenta hushåll och ungefär lika många deltidsboende. Vamlingbo har ungefär 200 fasta boende och ungefär lika många deltidsboende. En gång i tiden var Vamlingbo ett av Gotlands rikaste pastorat. Idag bor ingen präst där. Där finns ingen affär och ingen skola. Pastoratet beslöt för några år sedan att sälja prästgården. Att låta prästgården bli privatbostad, sommarstuga eller använd för kommersiella syften var otänkbart för bygdens folk. Det blev en folkrörelse för att bevara bygdens kulturarv. Alla samlade sig kring uppgiften att slå vakt om miljön med kyrka och prästgård och bevara helheten. Läs mer »
Annons: